Přihlášení Přihlášení přes Facebook Registrace

Bábovkový speciál 10+

Protože jste si psali o další recept, přináším jich rovnou deset. A pokud nejste žádná bábovka, můžete je vyzkoušet všechny. Tyto recepty jsou velmi snadné, osvědčené a oblíbené. A co budeme vlastně péct? Bábovky, které si získaly své místo snad na všech středoevropských stolech. Hodí se dobře ke slavnostním příležitostem, jako moučník ke kávě či čaji nebo jako vynikající snídaňové pečivo. Navíc vypadají velmi dobře.

 

Olejová bábovka z hrnku

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek vlažného mléka

2 střední vejce

1/2 hrnku oleje

1 sáček vanilkového cukru

1 sáček prášku do pečiva

2 lžíce kakaa

Mouku, cukr, vejce a olej smícháme, přidáme dle potřeby mléko (nemusíme použít všechno, hlídáme konzistenci). Přidáme vanilkový cukr a prášek do pečiva a dobře promícháme. Rozdělíme těsto na dvě poloviny, do jedné přidáme kakao. Do bábovkové formy vymazané a vysypané moukou vrstvíme světlé a tmavé těsto. Když je forma plná, barevná těsta promícháme špejlí, abychom docílili mramorování.Pečeme pozvolna na 180° asi 40 minut (dle typu formy). Po vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme. Rychlé a snadné!

 

Šlehačková bábovka

250 ml smetany ke šlehání

280 g cukru

300 g hladké mouky

3 vejce

1 sáček prášku do pečiva

Do mísy nalijeme smetanu, přidáme celá vejce a promícháme metličkou. Následně zašleháme cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dle chuti můžeme přidat sušené nebo kandované ovoce, rozinky, oříšky nebo kousky čokolády. Hmotu nalijeme do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Pečeme na 180° 30-40 minut. Po vyklopení opět pocukrujeme. Bleskově upečená!

 

Kávová bábovka s mramorováním

250 g ztuženého tuku (Hera)

250 g cukru

4 vejce

1 prášek do pečiva

250 g polohrubé mouky

2 lžičky instantní kávy

1 lžíce horké vody

Poleva:

40 g másla

2 lžíce mléka

1 lžíce instantní kávy

200 g prosátého cukru

Ušleháme tuk s cukrem a celými vejci, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme. Z hladké hmoty odložíme třetinu stranou a do zbytku vmícháme instantní kávu rozpuštěnou ve lžíci horké vody. Světlé těsto rozprostřeme na dno bábovkové formy vymazané a vysypané, poté formu doplníme kávovým těstem. Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 40 minut. Mezitím si připravíme polevu: na mírném plameni rozehřejeme máslo, mléko a instantní kávu, po zahřátí odstavíme a vmícháme moučkový cukr. Poleva by měla být hladká a lesklá. Bábovku vyklopíme z formy a potřeme výraznou vrstvou polevy. Až poleva ztuhne, můžete ještě bábovku dekorovat zdobičkou s rozehřátou bílou čokoládou.

 

Bábovka z banánků v čokoládě

300 g polohrubé mouky

150 g pískového cukru

1 kostka ztuženého tuku (Hera)

3 tyčinky Banánků v čokoládě

4 vejce

1 prášek do pečiva

citronová šťáva

Tuk, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidáme na malé kousíčky nakrájené Banánky pokapané citronovou šťávou a promícháme. Vyšleháme sníh z bílků, zapracujeme jej jemně do těsta. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto. Pečeme na 180° cca 45 minut. Vyklopíme, pocukrujeme, rozkrájíme a podáváme ke kávě či čaji.

 

Vídeňská vařená bábovka

250 ml mléka

150 g másla

150 g pískového cukru

2 velké lžíce kakaa

300 g polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

1 vejce

Mléko, máslo, cukr a kakao svaříme a směs necháme vychladnout. Do zchladlé hmoty vmícháme mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a celé vejce. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Formu vložíme do ZCELA CHLADNÉ TROUBY!!, kterou teprve poté spustíme na 150°C. Bábovku pečeme 30-35 minut. Má velmi jemnou čokoládovou chuť a hodí se jako nedělní moučník.

 

Hrnečková s majolkou

2, 5 hrnečku polohrubé mouky

0,5 hrnečku pískového cukru

1 hrnek mléka

2 malé majolky

1 prášek do pečiva

 

V misce smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme mléko a majolku, vše důkladně promícháme, hmotu nalijeme do vymazané a moukou (nebo kokosem) vysypané formy. Můžeme vytvořit i kakaové mramorování (podobně jako u předešlých receptů) nebo přidat kousky sušeného ovoce, ořechy a čokoládu. Pečeme v předehřáté troubě na 160-180° přibližně 40-45 minut.

 

Pudinková bábovka

1 kostka ztuženého tuku (Hera)

250 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

5 vajec

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 zakysaná smetana

200 ml mléka

1 balíček vanilkového pudinkového prášku

1 balíček jahodového pudinkového prášku

1 balíček čokoládového pudinkového prášku

Tato bábovka je sušší, ale vypadá velmi efektně. Začneme tím, že utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a postupně do ní zašleháme celá vejce (nevadí, pokud se hmota srazí). Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Přidáme zakysanou smetanu a mléko. Hmota by měla být hustá. Rozdělíme ji na tři díly. Do každého dílu přidáme jeden druh pudinku. Střídavě plníme bábovkovou formu a promícháme špejlí tak, že vytvoříme tříbarevné mramorování. Naplněnou formu vložíme do trouby a pozvolna pečeme na 170° asi 45 minut. Mírně zchladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

 

Bramborová bábovka

280 g cukru

4 vejce

100 g dětské krupičky

280 g nastrouhaných předem uvařených brambor

citronová kůra

1/2 sáčku prášku do pečiva

Připravíme si dvě směsi. Jako první utřeme cukr a žloutky do pěny. Poté smícháme krupičku, nastrouhané brambory, citronovou kůru, prášek do pečiva a sníh z bílků. Hmoty smícháme dohromady, opatrně promícháme. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto a pečeme 40 minut na 180°. Po vyklopení stačí pocukrovat.

 

Jablečná bábovka

350 g sladkých strouhaných jablek

300 g polohrubé mouky

200 g cukru

2 celá vejce

1,5 dcl oleje

1 prášek do pečiva

1 vanilkový pudink

ořechy, rozinky

V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový pudink, vejce a olej. Do dobře promíchaného těsta přidáme jablka a dle chuti rozinky a ořechy. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme opět v předehřáté troubě asi 35 – 45 minut. Velmi snadné a velmi chutné!

 

Tvarohová bábovka Josefa Dvořáka

250 g tvarohu

250 g ztuženého tuku (Hera)

250 g polohrubé mouky

250 g krupicového cukru

4 vejce

1 prášek do pečiva

rozinky

citronová kůra

Na závěr přidávám svou nejoblíbenější – královnu všech bábovek. Tvarohová je prostě nepřekonatelná. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, přidáme tuk a tvaroh. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme v předehřáté troubě na 180°. Bábovka je vláčná a vynikající!

Receptů na vynikající bábovky jsou stovky. Mysleli jste si, že už jsem vyčerpala všechny originální nápady? Ani náhodou!

 

Klobásová bábovka

500 g polohrubé mouky

1/2 kostky droždí

1 lžička cukru

2 lžičky soli

400 ml bílého jogurtu

125 g nakrájené klobásky

60 g sekaných ořechů

majoránka

80 g rozpuštěného másla

Do misky dejte trošku mouky, droždí, cukr a 4 lžíce bílého jogurtu. Zamíchejte, až se droždí rozpustí, nechte vzejít kvásek. Kvásek poté smíchejte se zbytkem surovin a vypracujte vláčné a pružné těsto, které nechte vykynout. Poté jej rozvrstvěte do vymazané a vysypané formy, pečte 40 minut ve středně vyhřáté troubě.

 

Možnosti jsou nekonečné – ať už sladké, slané, třené nebo kynuté bábovky k nám na stůl neodmyslitelně patří! Pokud vyzkoušíte nějaký z těchto receptů, nezapomeňte mi to napsat.

A jaká je ta vaše nejoblíbenější bábovka?

Atinka

blogerka Magiclistu

Jsem studentka gymnázia, kytaristka, vᚹnivá čtenářka, tak trošchu spisovatelka a tak trošku snílek. Mezi mé koníčky patří tanec, hudba, filmy i seriály, blogování a samozřejmě chatování. Máte-li zájem, napiššte mi.


Martina Hrubá  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Bábovky mám moc ráda, děkuji za véééélkou inspiraci :-D :-).
Eva Hrubá  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Bábovky peču často, ale znám jen ty klasické jako mramorovou, klasickou, nebo ořechovou. Poprvé se tedy setkávám s těmito kuriozitami jako klobásová, s banánky v čokoládě nebo majonézou, to snad raději ani zkoušet nebudu, ale zaujala mě šlehačková, o víkendu ji ihned vyzkouším a otestuji na rodině.
jesterka  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
mám moc ráda bábovky, určitě vyzkouším
Anna Tišnovská  Uživatel je offline   před 6 roky 0 1
Eva Hrubá: Zrovna majolková je moc dobrá :-) Tu pečeme často, když už nám doma prochází majonéza a je potřeba ji rychle nějak uplatnit. V podstatě je tam majolka místo tuku, v buchtě už není vůbec poznat. Klobáskovou taky zrovna nemusím, ale děláme ještě špagetovou nebo královskou slaninovou a ty jsou moc dobré!
Eva Hrubá  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Aničko vy mě děsíte s tou špagetovou, to si neumím vůbec představit, snad není pak už ani bábovka. S tou vychytávkou procházející majonézy je to moc dobrý nápad, často ji doma vyhazujeme, dobrá tedy, na vaše doporučení vyzkouším také.
Anna Tišnovská  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Paní Evo, nemusíte se bát, ona ta špagetovka jsou v podstatě zapečené těstoviny s mletým masem a sýrem :)) Pak mi řekněte, jak jste s tou majonézovou dopadla! :)
Eva Hrubá  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Tak jsem již včera měla pečící den před Velikonocemi a dala jsem se i do té majonézové bábovky, opravdu výborná, nemá chybu, vlastně v ní ani samotná majonéza nejde cítit. mohu doporučit i ostatním.



Komentovat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Přejít do archivu článků