Přihlášení Přihlášení přes Facebook Registrace

Čokoládová fantazie aneb jednoduchý Sacherův dort

Ať už jste příznivci Svátku svatého Valentýna, či nikoli, pokračujte směle dále. Řeč totiž nebude o posílání psaníček nebo dárcích. Objevila jsem totiž ten nejsnazší způsob získávání mužských srdcí – a jak jinak než cestou procházející žaludkem. A budete se divit, protože je to nesmírně jednoduché.

 

Legenda tisíckrát jinak

Přítel miluje čokoládu, proto byla moje volba od začátku úplně jasná. Sacherův dort. Pokud jej znáte, určitě se mnou budete souhlasit, že je naprosto legendární, ale hlavně nenapodobitelný. Původní recept pochází již z roku 1832. Fascinující na něm je to, že byl vytvořen šestnáctiletým učněm Franzem Sacherem a od té doby prošel jen malými změnami. Originální receptura je udržována v tajnosti a je registrována hotelem, který založil syn Franze Sachera. Hotel Sacher funguje dodnes, můžete jej navštívit a vynikající dort ochutnat. Sacher je dnes jedním ze symbolů Vídně, proto vás asi nepřekvapí, že se každá cukrárna, restaurace i kavárna snaží napodobit čokoládovou chuť vláčného dortu, přestože originál je jen jeden. Dobrý čokoládový dort s velkou vrstvou polevy si tak zde můžete dát prakticky na každém rohu. Nemáte-li zrovna cestu do Vídně, neklesejte na mysli a upečte si skvělý dort se mnou. Není to sice originální Sacher, ale sklízí obrovský úspěch u každé návštěvy i u mého čokoholika.

 

Jak na to? Tak!

Podělím se tu teď s vámi o recept, který jsem dostala od jedné kamarádky asi před půl rokem. Nějdříve jsem neměla odvahu ani příležitost jej vyzkoušet, ale musím říci, že to opravdu stojí za to. Nemůžu bohužel uvést původní zdroj, protože recept prošel pod rukama několika pekařek a cukrářek, ale moc děkuji autorovi/autorce tohoto božského dortu. A pozor – chutná téměř jako originální Sacher.

 

Jednoduchý Sacherův dort

Těsto:

150 g čokolády na vaření  

Tuk – sádlo, máslo, Hera

150 g moučkového cukru

150 g másla

6 středně velkých vajec

vanilka/1 sáček vanilkového cukru

150 g hladké mouky

1/3 sáčku prášku do pečiva

40 g kakaa – doporučuji kvalitní holandské! Světlé dělá hrudky!

Meruňkový džem

Rum

Poleva:

200 ml smetany ke šlehání

200 g čokolády na vaření

 

Nejdříve rozpustíme čokoládu. Rozehřejeme lžíci tuku (dle potřeby), přidáme rozlámanou čokoládu. Když je čokoláda rozpuštěná, odstavíme ji a necháme lehce zchladnout.

Mezitím si ušleháme rozměklé máslo s moučkovým cukrem a přidáme dvě vejce. Ze zbylých vajec oddělíme bílky, do směsi másla a cukru zašleháme pouze žloutky. Do ušlehané směsi vmícháme rozpuštěnou čokoládu.

Z bílků, které jsme oddělili ze čtyř vajec, ušleháme tuhý sníh.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Důkladně promícháme.

Do ušlehané směsi střídavě přidáváme mouku a bílkový sníh.

Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr cca 26 cm) a pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 45 minut.

Upečený a vychladlý korpus rozřízneme. Měl by být vláčný. Pokapeme jej rumem, potřeme výraznou vrstvou meruňkové marmelády a necháme uležet.

Připravíme si polevu. Zahřejeme na mírném plameni 130 ml smetany ke šlehání, přidáme nalámanou čokoládu, počkáme až se rozpustí. Důkladně mícháme, dle potřeby čokoládu ředíme zbylou smetanou tak, aby její konzistence nebyla příliš hustá a dala se dobře roztírat.

Celý dort přelijeme polevou, necháme ztuhnout a uležet nejméně 12 hodin.

 

Poleva by měla být po ztuhnutí hladká a lesklá. Dle potřeby můžete dozdobit, fantazii se meze rozhodně nekladou. V mém případě skvěle posloužily čokoládové filigránky a pár cukrových perliček.  

 

Tento dort není složitý, určitě jej zvládnete. A potěšíte tím nejen sebe, ale i svou drahou polovičku, rodinu nebo přátele. Vyzkoušejte to! Přeji vám dobrou chuť!

Atinka

blogerka Magiclistu

Jsem studentka gymnázia, kytaristka, vᚹnivá čtenářka, tak trošchu spisovatelka a tak trošku snílek. Mezi mé koníčky patří tanec, hudba, filmy i seriály, blogování a samozřejmě chatování. Máte-li zájem, napiššte mi.


Jarek Mikeš  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Jako tuk se dává do dortu sádlo?

Jinak vypadá slibně, škoda, že nemáme formu. Ale tak přinejhorším se to dá udělat do klasické dortové formy předpokládám.
Anna Tišnovská  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Jasně, klasická dortová forma stačí (tenhle recept je konkrétně na průměr 26 cm), ale u nás doma se peče i v hrnci, (protože máme jen tři formy a obvykle děláme pětipatrový dort.)
K tomu sádlu - ano, ale slouží jen k rozehřátí čokolády. Já používám většinou máslo nebo ztužený tuk, ale moje babička vaří snad jenom s domácím sádlem a taky je to dobré :)
Julie Konečná  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
hm, vypadá fakt lákavě, na pečení moc nejsem, ale možná ho zkusím při nějaké příležitosti, čokoládu já můžu:)
Pavel Břoušek  Uživatel je offline   před 6 roky 0 2
Recept mohu jen doporučit, dort se skutečně povedl :)
Anna Gottvaldová  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Jsem již letitá kuchařka a pekařka, ale takový dortík jsem doposud nikde neviděla, ani ho vlastně neznám, takže je pro mě naprostou novinkou. Vypadá báječně! Čokoládu milujeme celá rodinka u nás doma, tak se jim ho pokusím udělat. Receptík působí také snadno, tak se do něj o víkendu hned pustím a doufám, že se mi povede alespoň tak dobře, jako vám.
Anna Tišnovská  Uživatel je offline   před 6 roky 0 1
Jé, to jsem ráda, že jsem předala nějaký recept dále :) Je to snadné a opravdu skvělé!
Tak potom nezapomeňte napsat, jak se Vám zadařilo!
Monika Pavlasová  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Dělala jsem příteli hodně podobný, a něco na tom bude, že láska prochází žaludkem 8-)
Ale recept vypadá pěkně. Někdy určitě zkusím.
Anna Gottvaldová  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Tak jsem ho dnes dělala a dopadl naprosto báječně, dokonce nad mé očekávání, protože jsem ho dělala opravdu poprvé a neuvěřitelně chutnal všem a teď večer už zbyl jen prázdný talíř. Manželovi, mně i synům chutnal. Jsem moc ráda a děkuji za inspiraci a ostatním ženám jen a jen doporučuji také vyzkoušet.
Anna Tišnovská  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Gratuluji! Vždyť jsem říkala, že je báječně jednoduchý! A jsem moc ráda, že chutnal :)
Eva Hrubá  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
Příští týden slavím narozeniny a tak to slavíme už zítra s rodinnou a příbuznými. Tak jsem napekla hodně moučníků, které dělávám každoročně, ale viděla jsem tu tenhle receptík a proto jsem také vyzkoušela. Ještě jsem ho tedy neochutnala a je nachystaný na zítřek, ale já pěvně věřím, že když se tu povedl ostatním, tak i mně.
Markéta Sedláková  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
zkoušela jsem a příteli moc chutnal:) děkuji za recept:)
Olga K  Uživatel je offline   před 6 roky 0 0
sacher miluji, je to můj nejoblíbenější dort



Komentovat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Přejít do archivu článků